Mistä: Aarresaari
Hinta: 2 e 50 snt
Vanhoja valokuvakehyksiä hamstraan, koska niitä ei ole koskaan liikaa. Nyt kohdalle osui HAIKKA leimalla varustettu metallikoristeinen puukehys. Metallikoristeet ovat kauniit, jugend tyyliset.
Viimeistään kurkistus kehyksen taakse paljasti, että kyseessä täytyy olla vuosikymmeniä vanha kehys. Kehyksen tukea säädetään kuminauhalla. Se on kiinnitetty itse kehykseen jollain metalliseoksesta tehdyllä "pelti" kiinnittimellä. Samoin kehyksen selkämys kiinnittyy kehykseen samasta metallista tehdyillä sivuun kääntyvillä kiinnittimillä. Vanhojen kehysten kanssa täytyy olla aina hyvin varovainen, ettei kiinnittimet vaurioidu.
Olen jo kauan etsinyt sopivaa kehystä isoisäni Aukusti Vähäkuopuksen valokuvalle. Nyt olen sen löytänyt. Minusta kehyksen tulee olla samoilta ajoilta kuin miltä valokuvakin on.
Minua alkoi kovasti kiinnostaa se, missä nämä HAIKKA kehykset on valmistettu. Googlettamalla löysin arkkitehti Jukka Kullbergin kirjoittaman artikkelin "Porvoo 1900-luvun alussa" Vanhan Porvoon asukasyhdistyksen julkaisemasta lehdestä Wanha Porvoo-Gamla Borå 2/2017. Luin artikkelin suurella mielenkiinnolla, oheisen linkin kautta voit halutessasi itsekin tutustua siihen tarkemmin.
Artikkelista käy ilmi, että Porvoossa on toiminut Haikan kehystehdas, mikä vuodesta 1920 aina vuoteen 1964 asti toimi osakeyhtiönä Oy Haikka Ab. Yksi pääosakkaista ja perustajista oli Juho Haikka. Sitten tuli ilmi erittäin mieluinen asia. Akseli Gallen-Kallela on ollut yksi yrityksen osakkaista ja hän toimi 1920- luvulta 1930-luvun alkupuolelle asti sekä hallituksen jäsenenä että yrityksen taiteellisena avustajana. Tämä selittää kehysten kauniit jugend-tyyliset koristeet. Jugend syntyi 1900-luvun vaihteessa ja etenkin suomalaiset taiteilijat, Gallen-Kallella mukaan lukien, saivat vahvoja vaikutteita kansallisromantiikasta. Se ilmenee hyvin myös tämän valokuvakehyksen koristelussa.
Artikkeli perustui suurelta osin Kullbergin isoisän, Juho Hoikan Tilda-vaimon sisarelleen lähettämiin kirjeisiin. Artikkelissa oli useita katkelmia kirjeistä, hyvin mielenkiintoista tosiaan!
Mitä tapahtui Hoikan kehystehtaalle? Artikkelin perusteella vuonna 1964 kehystehdas tuli osaksi Fiskarsia ja sen toiminta loppui vasta vuonna 1986, kun Näsin tehdaskiinteistö myytiin Porvoon kaupungille. Myöhemmin siitä tuli Taidetehdas.
Taas kerran sain huomata, miten sivistävää kirpputoriharrastus voi olla, kun alkaa selvittelemään hamstraamiensa tavaroiden alkuperää:))
Nyt vanhaan komeroon tekemässämme vitriinissä on oman isäni äiti, äidin isä (vaarini) sekä isännän isovanhemmat isän puolelta kauniissa jugend-kehyksissä. Edelleen hakusessa on anopin vanhempien kuvalle sopiva kehys.
Hinta: 30 snt
Heti nähdessäni nämä puukehykset, tiesin kuvan, minkä niihin laittaisin.
Kehysten väri sopii täydellisesti nuorenparin hääkuvaan ja pöydällä olevaan pajuliinaan:))
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti