keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Taikinatiinu

 Mistä: Aarresaari
                                                                     Hinta: 30 e
Olen jo pidempään etsinyt pientä puista taikinatiinua. Käyttökelpoisia tiinuja tulee todella harvoin vastaan kirpputoreilla, ilmeisesti ne napataan heti, kun sellainen kohdalle osuu. Niin tein minäkin, kun pari viikkoa sitten satuin löytämään tämän käyttämättömän, hyväkuntoisen puutiinun. Hintakin oli ihan sopiva, uutena tämän kokoinen tiinu maksaa noin 80- 90 euroa. 
Tiinussa on kauniit kuusenoksista tehdyt vanteet. Ainut miinus tulee kannesta, mikä on tehty vanerista. Perinteisesti kimpiastioiden kannetkin tehtiin laudasta, kuten pohjakin. 
Laitoin kuvausrekvisiitaksi taikinatiinun päälle itse tekemäni härkimen eli taikinan hiertimen. Pyysin isäntää tekemään vielä kanteen hiertimelle aukon, näin kannen saa tiiviisti kiinni.  
Testasin iltapäivällä tiinun tiiviyden. Laskin tiinun täyteen kuumaa vettä. Hyvin on vesi pysynyt tiinussa, toivon mukaan pääsen huomenna taikinan tekoon. Taikinajuuri on matkalla ja huomenna varmaan saan hakea sen Matkahuollosta:)) 
Lapsuudenkodissani on vanha, vuodelta 1874 oleva leipätiinnu. Siinä äitini teki aina taikinan. Juuri säilytettiin perinteiseen tapaan härkimessä ja ohuena kerroksena tiinun pohjalla ja seinämässä. Täällä klik! olen kirjoittanut omasta ruisleivän leipomisestani.

3 kommenttia:

  1. Hyvän ostoksen teit. Minä olen saanut viimeksi itsetehtyä ruisleipää anoppilassa vuosia sitten. Hän on lopettanut ruisleivän teon. Parasta mitä voi ihminen saada on itsetehty ruisleipä. Nyt vain haaveilen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse asiassa ruisleivän tekokaan kotona juuresta ei ole mitään rakettitiedettä. juuren voi tehdä itse, mut se kestää toki useamman päivän. juurta voi ostaa myös esim Martat myyvät sitä. itse sain tämän juuren vaihtokaupassa;)

      Poista
  2. mukavaa kun vierailit blogissani Henny Pavita:))

    VastaaPoista