torstai 9. heinäkuuta 2015

Sirppi mut ei vasaraa Maurin makasiinistä

Kävimme taidenäyttelyssä Perniössä ja samalla reissulla piipahdin katsomaan löytyisikö Maurin makasiinista jotain kotiin kannettavaa. Kun tarvitsen jotain vanhoja työkaluja, niin silloin yleensä suuntaan kulkuni Maurin makasiiniin Perniön asemalle. Kirppis/rompetori sijaitsee entisen Perniön aseman tavaramakasiinissä ja sieltä löytyy kaikkea "maan ja taivaan"väliltä. Tavarakaaoksen keskeltä kummasti löytyy aina jotain tarpeellista. Tällä kertaa etsin kenkätelinettä, kotiin kannoin jotain aivan muuta!                                                 
                                                                    Mistä: Maurin makasiini
                                                           Yhteishinta: 25 e

Sirppi on alunperin elonkorjuuseen suunniteltu leikkuutyökalu. Itse käytän sirppiä paljon puutarhatöissä, se on minun hiljainen "ruohotrimmerini". Sirpillä on kätevää siistiä pensaanaluset ja yleensäkin paikat, mitkä ruohonleikkaajalta jää leikkaamatta. Sirpissä on tallella viel kätevä rinkula ripustamista varten, muutenkin sirppi on erinomaisessa kunnossa. 

Tätä puista haravaa en voinut jättää makasiinin seinustalle! Täydellisen kaunis heinäharava, jollaista olen pitkään etsinyt lapsuudenkotini heinäkärryihin. En tutkinut viel tarkemmin mitä puulajeja haravaan on käytetty. Perinteisesti haravan varsi tehtiin kevyestä, mutta kestävästä haavasta. Haapa on siksikin hyvä, koska se on tikuton eikä se myöskään polta kämmenten ihoa haravoitaessa kovinkaan helposti. Lapa tehtiin yleensä raidasta, mikä on muista pajulajeista poiketen kovaa ja sitkeää. Raita on myös hyvin lahonkestävä ja se ei halkeile niin helposti kuin muut puut. Haravan piikit on perinteisesti tehty pihlajasta, myös muita sitkeitä puulajeja, kuten omenapuuta, tuomea ja koivua, on käytetty. 

Koska en käytä puutarhassani minkäänlaisia kemiallisia rikkakasvien  torjunta-aineita, rikkakasvien kurissa pitäminen kitkemällä ja haraamalla on arkipäivääni. Tykkään kovasti näistä vanhoista kääntökuokista, joissa toisella puolella on kolmisorminen hara ja toisella puolen teräväkärkinen kuokka. Tämä kuokka palvelee minua viel pitkään ja on takulla tarpeeksi kestävä pystyäkseen jäykkään savimaahankin!

Jauhokauha saa uuden elämän kompostorissa karikekauhana.

Nämä perinteiset Esko Järviset lähti matkaan, vaik niistä on jo pyöreät hiihtäjätarrat irronneet, olivat muutoin niin hyvässä kunnossa. Joku kaunis päivä tervaan ne ja ovat sit valmiina ensi talven umpihankinhiihtoon. 

Muuten, Maurin makasiiniä vastapäätä toimii ihastuttava Cafe&Puoti Opaliina, sen herkkuja ei kannata sivuuttaa:))

8 kommenttia:

 1. Oi, puinen harava on erityisen komea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. puiset haravat näyttävät nykyään olevan suosittuja sisustuksessakin, tämä harava kyl pääsi ihan tositoimiin heinäpellolla:)

   Poista
 2. Hyvä idea laittaa metsot noin seinälle! Itsekkin tykkään vanhoista työkaluista ja mökillä niitä kaytän, kuten sirppiä ja viikatetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirin ideasta isäntä laittoi viel kahteen puutapit ripustuskoukuksi, pitääkin ottaa viel kuva
   jotenkin nämä vanhat työkalut istuvat minun käteeni paremmin kuin uudet

   Poista
 3. Ei mutta tämähän on oikeasti vaarallinen blogi. Huomaa tarvitsevansa niin paljon kaikkea, mitä kirppiksiltä voi löytää. Tuo sirppi esimerkiksi on just sellainen, jonka tarvitsisin ihan välttämättä. Opin jokunen vuosi sitten serkkuni luona Italiassa käydessäni, miten mukavasti sillä sai melkoisesta heinikosta siistittyä oikein kunnollisen näköisen piha-alueen. Ensin ei hommma sujunut, mutta sitten vanha italiailaispappa näytti, miten sillä homma hoituu. Tarvitsen sirpin ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, mut toisaalta hyödyllinen kun saa hyviä vinkkejä mitä kaikkea kirppiksiltä voi kotiinsa raahata;) minulla on muutamakin sirppi ja edelleen sirpin ostan, jos kunnollinen vastaan tulee. sirppi on minunkin mielestäni todella hyödyllinen puutarhahommissa ja paljon käytän. onpa sinulla ollut oiva oppi-isä sirpin käyttöön. oma taitoni on peräisin vanhempieni opeista lapsuudessa.

   Poista
 4. Kunnollisilla työkaluilla työ sujuu. Mökille vein tuollaisen kuokan vuosia sitten. Toimii hyvin ja kestää, kestää ja kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri näin Vallaton mummeli. Kesällä annoin pojallekin vanhoja työkaluja kun innostuivat hankkimaan pienen palstan avovaimonsa kanssa, olivat todella iloisia niistä:)

   Poista