sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Äidin jalan jäljissä

Yleensä aina kun kierrän kirppareilla katson läpi vanhat luonnontieteitä, puutarhanhoitoa ja  maataloutta käsittelevät kirjat sekä tietty myös käsityökirjat. Tällä kertaa silmiini osui Laina Vehasen kirjoittama Karjaväen käsikirja vuodelta 1947, viides painos, Pellervo-seura. Laina Vehanen toimi  kotieläinhoidon lehtorina vuosina 1929- 1956 Järvenpään Maatalousnormaalikoulussa. Äitini kävi samaista koulua 1940-luvulla. Luulenpa hänellä olleen juuri Vehasen kirja oppikirjana. Selailin kirjan läpi ja mielenkiintoiseksi havaitsin. Taidanpa ensi kesänä kalkita Rauniopuutarhani (entisen navetan) seinät kirjan oppien mukaan.
Mistä: Osto- ja myyntiliike Tavarakeidas
                                                 Hinta: 6 e

Vanhat lehdet ovat heikkouteni. Nyt matkaan lähti kaksi Kotiliettä vuodelta 1957.
Mistä: Osto- ja myyntiliike Tavarakeidas
                                                 Hinta: 3 e kpl
Helmikuun numerossa 4 (1957) oli mielenkiintoinen artikkeli "Tyttö menee ammattioppiin", missä käsiteltiin myös karjataluspuolen koulutusta. Koulutus on ollut yllättävänkin monipuolista.
 Samassa lehdessä oli myös muutamia kauniita pitsimalleja, joille varmaan on käyttöä.

Kotilieden heinäkuun n:o 14 (1957) löytyi kaunis kukkakimppu sabloni. Olen etsinyt vanhaa kukka-aiheista sablonia somistaakseni tuvan vanhan maustekaapin ovet. Niistä on vanha koristemaalaus jo lähes tyystin kulunut ja haluaisin ne entistää joskus.
8 kommenttia:

 1. Oli, mitkä löydöt, hauska lukea vanhoja artikkeleita. Ja tuo sabluuna juttu on ihan paras. Näyttäppä sitten kaappiasi...kaunista viikkoa sinne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuosta Karjaväen kirjasta olen todella iloinen, tyytyväisenä sen illalla laitoin juuri Meidän lehmä kirjan viereen, mistä löytyy isosiskoni kirjoitus. Sablonikin on todella kaunis, ehkäpä malli hivenen liian iso maustekaappiin, mut sitä pystyy varmaan hivenen pienentämään mallin kärsimättä. maalausprojekti on sit vasta ensi kesän hommia, jos verannan kattoremontilta ja tuvan savupiipun muuraamiselta siihen liikenee aikaa.

   Poista
 2. Jopa teit aikas huikeat löydöt! Vanhoissa lehdissä ja kirjoissa on paljon viisauksia, jotka tehokultturi on painanut maan alle. Ihanat pitsit ja nuo piirrokset joissa tytöt on koltut päällä ja pitsille näytettä käyttötarkoituksia! Olen etsinyt vanhoja mallilehtiä, äiti oli ompelija ja kaikki hänen vanhat ihanat mallilehdet ovat hävinneet! Toki vanhoja kaavoja on vielä saatavilla, onneksi, kunhan vain maksaa tarpeeksi. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minustakin näistä vanhoista lehdistä löytyy yllättävän hyviä malleja. samaisessa lehdessä on mieluinen villatakin malli myös. onpa harmi kun äitisi lehdet ovat joutuneet hävyksiin. minulla on tallella äitini käsityölehtiä -70-luvulta lähtien -90-luvulle ja kaikki Kotiteollisuuslehdet. useita malleja olen niistä löytänyt esim upean irlantilaisneuleen ohjeen, mitä käytin miesväen neuleiden mallina. antoisaa ja aurinkoista viikkoa myös Sinulle!

   Poista
 3. Vanhat kirja ja lehdet ovat ihania, itsekkin niitä mökillä aina selailen. Hienoja löytöjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, vanhat lehdet ovat juur parasta mökkilukemista! tuo Karjaväen kirja oli nappilöytö ja ihan sopuhinnalla sain, kun tein hintavertailuja netissä;)

   Poista
 4. Hienoja löytöjä olet kirpparilta tehnyt!

  VastaaPoista